bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Bookmark Me | Contact Me

 
 
 
 
HOME
Tips & Triks
Configurarea BIOSului
Overcloking
Contact
 
 
Accesari: 229016
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Intratinerea ventilatoarelor



        Functionarea optima a sistemului de calcul chiar si in conditiile in care temperatura ambianta este ridicata depinde in mare masura de capacitatea diferitelor ventilatoare de a disipa caldura degajata de componentele calculatorului. Un ventilator nou isi indeplineste functia cu succes insa o data cu trecerea timpului randamentul sau scade. Prinicipalele cauze pentru scaderea randamentului ventilatorului sint acumularea de praf pe palelele elicei (care le ingreuneaza miscarea) si disparitia lubrifiantului care asigura rotirea lina (fara sincope) a elicei.
        Un ventilator care functioneaza normal emite un zgomot care isi pastreaza aceeasi intensitate, ca un fel de zumzet (biziit) continuu. Un ventilator care nu mai merge bine are de asemenea un sunet caracteristic, sincopat, care nu are in pemanenta aceeasi intensitate pentru ca numarul de rotatii pe minut variaza destul de mult chiar pe perioade scurte de timp. Uneori zgomotul ventilatorului dispare pentru o perioada de timp, semn ca el s-a oprit din functionare. Ne putem da seama ca un ventilator merge prost fie dupa zgomotul scos de el, fie daca pornim calculatorul cu carcasa deschisa si ne uitam la ventilator cu o lanterna.
        Stergerea palelor elicei se face intii cu o cirpa uscata pentru a indeparta praful si apoi cu o cirpa umezita in solutie de detergent. Stoarcem bine cirpa si curatam murdaria de pe toata suprafata ventilatorului (elice si casa elicei) dupa care stergem ventilatorul cu o cirpa uscata. Putem insa sa stergem direct palele cu o cirpa umezita in apa, fara a mai folosi cirpa uscata. De asemenea se poate folosi si un tampon de vata umezit in spirt.
        Pentru lubrifierea ventilatoarelor calculatorului avem nevoie de ulei folosit in mecanica fina (de ex. cel folosit pentru ungerea componentelor ceasurilor mecanice). Un ventilator (indiferent ca este cel de la sursa de alimentare, de pe racitor sau cel de pe placa video) este compus dintr-o elice de plastic care se invirteste fixata pe un ax. Rotirea este cu atit mai usoara cu cit axul este mai bine lubrifiat (uns) cu ulei. Un ventilator nou are destul lubrifiant pentru a functiona optim un an de zile insa cu trecerea timpului lubrifiantul dispare si rotirea elicei ventilatorului devine din ce in ce mai grea, iar acest lucru se rasfringe asupra functionarii procesorului care nu mai este racit suficient. Axul ventilatorului nu este vizibil, el fiind acoperit cu un mic dop de cauciuc care este si el ascuns vederii.
        Toate ventilatoarele au doua etichete autocolante lipite pe parti opuse ale portiunii centrale a elicei, dintre care una este colorata mai viu si este mai frumoasa iar alta este colorata in culori mai sterse, fiind mai putin atragatoare. Eticheta mai frumoasa acopera partea elicei care se vede la exterior si are o functie publicitara, ea acoperind doar o suprafata de plastic. Eticheta mai putin atragatoare acopera insa dopul de cauciuc pe care trebuie sa-l scoatem pentru a avea acces la axul elicei. Inlaturam eticheta fara a o rupe sau mototoli si o punem bine pentru ca o vom pune la loc dupa ce ungem axul.
        Scoatem dopul de cauciuc cu ajutorul unei surubelnite cu capul plat si subtire sau cu ajutorul unui briceag, a unei foarfeci, etc. Punem capul surubelnitei la limita dintre marginea dopului de cauciuc si portiunea din plastic a elicei si apoi tragem usor in sus iar dopul va iesi. In compartimentul care apare vedem capul axului elicei peste care punem o picatura de ulei cu ajutorul unei pipete sau a unei seringi mici. O picatura este suficienta, nu este necesar si nici indicat sa punem mult ulei.
        Punem dopul de cauciuc la loc apasindu-l cu degetul si apoi lipim din nou eticheta peste dop sau punem o bucata de banda izolatoare (sau scoci) daca lipiciul etichetei nu mai permite atasarea ei. Apoi tinem ventilatorul cu dopul in sus si rotim de citeva ori cu mina elicea ventilatorului pentru a permite uleiului sa patrunda in jos pe toata lungimea axului. Punem ventilatorul de-o parte pentru o jumatate de ora inainte de a-l monta din nou, timp care permite uleiului sa coboare pe ax si sa nu iasa pe linga marginile dopului atunci cind manipulam ventilatorul.
        Pentru ventilatoarele mici (cum sint cele ale unor placi video mai ieftine) care nu au dop de cauciuc deasupra axului lor, este esential sa il acoperim pe acesta din urma fie cu eticheta autocolanta, fie cu o bucata de banda izolatoare (recomandat) sau cu scoci daca eticheta si-a pierdut lipiciul. Eticheta sau bucata de scoci trebuie aplicate doar dupa ce am curatat bine suprafata pe care urmeaza sa le lipim. In nici un caz nu trebuie lasat descoperit axul ventilatorului, pentru ca in acest caz lubrifierea sa a fost in zadar, uleiul disparind in citeva zile. Cantitatea de ulei folosita la lubrifiere nu trebuie sa fie foarte mare pentru ca daca punem prea mult ulei el va dezlipi eticheta de pe axul ventilatorului si se va scurge in afara. De fapt in cazul ventilatoarelor fara dop de cauciuc este mai degraba indicat sa folosim un lubrifiant pe baza de pasta (de ex. vaselina), pentru ca acesta este mai aderent si nu riscam sa il pierdem atit de usor din cauza fortei centrifuge. Temperatura ridicata scade consistenta pastei lubrifiante, ceea ce permite ungerea optima a axului ventilatorului. Lubrifiantul-pasta se va evapora dupa un anumit timp si va trebui aplicat din nou, dar chiar si asa durata de functionare corespunzatoare a ventilatorului este dubla fata de lubrifiantii pe baza de ulei.
 
 
 
 
 
 
Login for Admin

Parteneri

 

Romanian Top66