BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Bookmark Me | Contact Me

 
 
 
 
HOME
Tips & Triks
Configurarea BIOSului
Overcloking
Contact
 
 
Accesari: 229055

 
 
 
 
 
 
 
 
 

XP Tips & tricks


Preveniți scrierea pe stick-uri USB
Stick-urile flash sunt omniprezente. Odată cu creșterea numărului lor, crește și riscul de a „înhăța” aplicații răuvoitoare de pe unul din ele sau de a vi se copia informație importantă de pe calculator.
Microsoft a introdus câteva schimbări în Windows XP Service Pack 2, care permit unui administrator să preia controlul asupra modului în care sunt manipulate flash drive-urile. O nouă politică numită Write Protect face posibilă prevenirea scrierii pe driveurile USB.
Utilizatorii pot citi informația de pe acestea, dar nu mai pot scrie pe ele. Acest truc va funcționa numai de la Windows XP SP2 în sus.
Pentru a bloca scrierea pe device-urile USB urmați acești pași: 1. Deschideți editorul de regiștri.
2. Navigați până la cheia: HKEY_
LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
StorageDevicePolicies
3. Creați următoarea valoare DWORD: WriteProtect și dați-i valoarea 1.
4. Închideți editorul de regiștri. Nu trebuie să restartați pentru ca schimbarea să aibă efect. Utilizatorii care vor încerca să scrie pe un stick USB vor primi mesajul Access Denied.
Pentru a restabili posibilitatea de scriere, dați cheii valoarea 0.
Comenzi DOS utile în Windows XP
Iată câteva comenzi DOS în sistemul de operare Windows XP care se pot dovedi utile:
FSUTIL: Reprezintă un set de unelte de administrare ascunse în spatele unei simple comenzi. Puteți mări viteza de acces la fișiere folosind aceste comenzi din fsutil.
- Start / Run / Cmd.
- În fereastra DOS care se deschide tipăriți Fsutil behavior set disable8dot3 1. Comanda va dezactiva suportul automat pentru numele de fișiere DOS pe care Windows XP îl folosește implicit. Aceasta va mări viteza de acces la fișiere.
- Acum tipăriți fsutil behavior set disablelastaccess 1. Aceasta va opri XP-ul de la a actualiza timestamp-ul aplicat fișierelor și directoarelor (într-un drive formatat NTSC) în momentul în care sunt accesate. Acest lucru va mări considerabil viteza de browsing în fișierele sistemului.
- Tipărind fsutil fsinfo, veți obține o cantitate impresionantă de informații despre driveurile dumneavoastră.
NETSTAT: Comanda netstat poate fi folosită pentru a afișa informații detaliate despre conexiunile dumneavoastră și despre porturile folosite. Cea mai importantă funcție a sa este de a arăta ce porturi comunică date și care sunt deschise și gata de a „asculta”.
- Tipăriți netstat în command prompt. Comanda va afișa toate conexiunile active dintre sistemul dumneavoastră și orice alt sistem din rețea sau la internet.
- Tipăriți netstat /a pentru a afișa toate conexiunile curente împreună cu toate porturile deschise și care ascultă.
- Tipăriți netstat /o pentru a afișa ID-ul proceselor cărora le sunt asociate conexiunile curente. Vă ajută mult la identificarea aplicațiilor nedorite care rulează pe sistemul dumneavoastră.
TASKLIST: Comanda vă arată procesele care rulează în acel moment pe sistemul dumneavoastră, împreună cu ID-ul acestora. Programul poate fi configurat să arate mai mult decât standardul Task Manager din Windows XP. După ce ați rulat nestat, ați văzut că, în lista ID-urilor proceselor, vi s-au oferit anumite coduri formate din cifre. Pentru a afla cărei aplicații îi corespunde fiecare cod, rulați tasklist.
PATHPING: Această comandă combină alte două comenzi: PING și TRACERT într-una singură. În modul de folosire implicit, pathping va lista la început numărul de hopuri (numărul de pași între diferitele rutere sau servere de rețea) necesare pentru a atinge destinația dumneavoastră IP sau URL, apoi va da ping fiecărui pas din rută de 100 de ori oferindu-vă o idee clară despre viteza conexiunii dintre sistemul dumneavoastră și țintă, precum și despre legăturile slabe din rețea.
Adăugați informații suplimentare în fereastra de proprietăți a sistemului
Dacă lucrați de exemplu într-o firmă de asamblare și doriți ca, pe lângă informațiile oferite despre sistem de către OS, să adăugați numere de telefon, adresa și un logo în fereastra de proprietăți a sistemului, urmați pașii de mai jos.
Aveți nevoie de două noi fișiere în directorul C:\Windows\System32. Primul este numit ’OEMINFO.INI’. Copiați următorul template și înlocuiți-l cu informațiile necesare.
[General]
Manufacturer=Numele companiei dumneavoastră
Model=Modelul calculatorului
SupportURL=Site-ul companiei
LocalFile=Link către un fișier HTML
[Support Information]
Line1=Primul număr de telefon
Line2=Al doilea număr
Line3=Al treilea număr
Puteți adăuga câte linii doriți.
Al doilea fișier pe care va trebui să îl adăugați este logo-ul companiei. Acesta trebuie să fie un bitmap cu dimensiunile de 172 x 172 pixeli. Denumiți-l ’OEMLOGO.BMP’. Adăugați-le pe amândouă și vor apărea atât informațiile, cât și logo-ul în fereastra de proprietăți.
Deschiderea unei aplicații din taste
Windows XP permite selectarea unei taste „shortcut” pentru lansarea unei anumite aplicații. Setarea este cât se poate de simplă, după cum se poate vedea în cele ce urmează.
1. Fă un clic dreapta pe icon-ul (de pe desktop sau din meniul Start) programului pentru care dorești realizarea shortcut-ului, apoi selectează Properties.
2. În tab-ul „Shortcut”, selectează câmpul „Shortcut Key”.
3. Apasă tasta pe care o dorești drept shortcut. Windows va adăuga automat Ctrl+Alt. Astfel, dacă tasta aleasă de tine – de exemplu – pentru lansarea Windows Media Player este „W”, combinația pentru lansarea programului va fi Ctrl+Alt+W.
Poți alege de asemenea și una din tastele de funcții care nu este utilizată pentru altceva – de exemplu F7. Astfel, aplicația selectată va fi lansată cu o singură tastă, fără combinația Ctrl+Alt.
4. Confirmă cu OK.
Verifică-ți simplu IP-ul
Dacă ești într-o rețea și dorești să-ți afli IP-ul, există și o metodă mult mai simplă decât Network – Properties.
Deschide Start – Run și scrie „cmd /k ipconfig”, apoi apasă Enter. IP-ul va fi afișat imediat pe ecran.
Pentru a economisi și mai mult timp pe viitor, poți include textul „cmd /k ipconfig” într-un fișier de text căruia îi dai extensia .bat pentru a realiza un script batch. Astfel, nu va trebui decât să faci un simplu clic pe fișier și vei obține același rezultat, fără a mai apela la meniul Start.
Protejați-vă CD-urile cu muzică
Windows Media Player 8.0 vă permite să creați înregistrări protejate.
Sistemul de operare Windows XP se livrează implicit cu player-ul multimedia Windows Media Player 8.0. Acest player este capabil să redea peste 35 de formate media, inclusiv MP3, însă înregistrează muzică doar în formatul WMA (Windows Media Audio), din motive legate de drepturile de autor asupra conținutului digital. Când înregistrați conținut de pe CD-urile dumneavoastră, Media Player vă permite să creați înregistrări protejate, ce nu vor putea fi copiate de pe un sistem pe altul. Pentru aceasta trebuie doar să bifați căsuța Protect Content din meniu Copy Music
 
 
 
Login for Admin

Parteneri

 

Romanian Top66